Hantera relationer

DBT, hantera relationer, människor

 Ägna uppmärksamhet åt dina relationer!

 • Samla inte på dig problem och smärta.
 • Avsluta hopplösa relationer.
 • Lösa konflikter innan de blir övermäktiga.
Om du tänker på detta hela tiden när du umgås med andra så kan du ägna all din tid med andra utan att störas av dina egna problem. Om problemen handlar om eran relation så ta upp hur du känner med denne, innan problemen och känslorna blir övermäktiga. Om du märker att det inte går att lösa problemet med personer, så ska du fundera på om relationen ger dig mer lycka än olycka. Mår du bra av att umgås med denne person? Om svaret är nej, så bör du avsluta relationen för att inte övermannas av massa jobbiga känslor, vilket leder dig till att må dåligt.


Balansera egna önskemål och andras krav!

 • Om du blir överbelastad och situationen känns hopplös, prioritera och avstå från det minst viktiga.
 • Be andra om hjälp. Säg nej om det behövs.
 • Om du inte har någonting att göra, försök skapa en struktur i tillvaron. Erbjud andra dina tjänster. Ta ansvar för något som behövs göras.
Detta menas med om du låter andra bestämma hela tiden över er relation så kommer du tillslut explodera. Du måste lära dig att säga till vad du också vill och inte vill. När du känner att någonting är för jobbigt i en relation, be andra om hjälp. När du inte har något att göra så kan du erbjuda dina relationer att hjälpa till med någonting och ta anvar för att grejen blir gjord.


Balansera egna önskemål och egna krav!

 • Se över vad du gör. Hur mycket gör du för att du vill det och hur mycket för att det behöver göras och du "borde/måste" göra det? Försök att skapa en jämvikt mellan det du vill och det du "borde/måste" - även om du blir tvungen att:
 • Få andra att ta dina åsikter på allvarl
 • Få andra att göra saker
 • Säga nej till andras önskemål
Detta handlar om att du måste fundera på vad som du "borde/måste" göra och vad du vill göra. Helt enkelt du måste tex: Diska och städa hemma, men du vill ut och bada med vännerna. Vad gör du då? Det enklaste är att dra ut med vännerna, men när du kommer hem mår du skit över att du inte diskade och städade innan. Man kan göra så att du bestämmer att du ska diska innan du går ut med vänner. Du kan ringa dina vänner och skjuta upp tiden då ni ska iväg. Du diskar och drar ut med dina vänner och när du kommer hem så städar du. Eller så gör du disken och städningen innan du drar iväg eller tar kanske städningen dagen därpå. Om du känner att du inte har tid med båda grejerna. Så kan du säga nej till dina vänner eller ta städningen dagen därpå.


Bygg upp kompitens och självrespekt!

 • Var tillsammans med andra på ett sådant sätt att du känner dig kompitent och effektiv, inte hjälplös och alltför beroende.
 • Stå på dig. Ha respekt för dig själv. Stå för dina åsikter och för det du tror på. Följ din egen visshet.
Detta menas med att du bara ska göra saker som du känner att du kan stå för och göra saker som du mår bra av och tycker är ok. Du ska känna att du gjorde det bra och vara stålt över dig själv. Om du alltid känner dig självsäker och bara gör saker som du inte skäms över sen så blir du en självständig människa och kommer inte vara beroende av någon annan. Visshet menas med att du har två val när du ska göra någonting.
1. Du vet att det du ska göra är fel. ska du göra det iallafall?
2. Du vet vad du "borde" göra istället för att inte skämas över dig själv.
3. Vad känns bäst för dig? Att du gör det du vet är fel och får skämas? Eller att du gör det som du vet är rätt och du kan vara stålt över dig själv och känna dig bra? Vad väljer du? För att uppnå bäst känsla av kompitens och självrespekt så bör du välja det som du anser är rätt och "skita" i vad andra vill. Du vill väl inte må dåligt efteråt? Du vill inte skämas över dig själv. Du vill känna dig bra och att du mår bra över saker du gör!

Kommentarer
Postat av: Cajsa - F O T O B L O G G

Tack snälla du. :) ja, det gör de verkligen och det är så fint.. :)Åh, skulle du kunna vara snäll och rösta på min söta bild bara 1 gång till.http://www.husmanhagbergtavling.se/index.php?page=gallery&obj=711Tack på förhand. behöver inte skriva att du har röstat, jag ser det. :) <3

2010-07-04 @ 18:02:49
URL: http://hallgreen.blogg.se/

Lämna ett spår:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser från BloggPartner